Øvde sammen på varm røykdykkerøvelse
Hvordan reagerer du om du mister sikten og kjenner en intens varme? Industrivernet ved Aker Solutions Stord verft fikk øvd på å bruke sansene når de var med Stord brann og redning på øvelse.
Å være mentalt til stede med skjerpede sanser når varmen river, og du ikke kan se hånden foran deg eller se dine kollegaer, lydene blir høye, hvordan reagerer du da? For ansatte i brannvesenet og industrivernet er det viktig å finne ut nettopp dette. Det er viktig å bli kjent med seg selv og sine kollegaer og samarbeidene parter under slike omstendigheter skal ulike lag jobbe sammen i fremtiden.
Mandag 4. november ble det gjennomført en samøvelse mellom Stord Brann og redning og industrivernet til Aker Solutions Stord verft.
Øvelsen denne dagen var nedbrenning av et eldre bolighus, der formålet med øvelsen var innvendig røykdykking i loft og kjeller. Øvelsesmomentene var å øve på ulike slukkemetoder, samband, samhandling og at røykdykkerne skulle få kjenne på varmen.
Verdifull øvelse
– Øvelsen var svært verdifull for industrivernet da vi får trent røykdykkere i et miljø vi normalt ikke har så stor tilgang til, sier nestleder i industrivernet Arve Toft i Aker Solutions Stord verft.
Industrivernet har cirka ti øvelser i året. Det tilhører sjeldenhetene å få øvd varmdykk på bygninger, men det er viktig, understreker Toft.
– Du kan trene så mye kalddykk du vil, men røykdykkerne må kjenne på varmen. Når du hører knitring og sikten forsvinner så gjør det noe med deg, mener Toft.
Han legger til at kommunale brannvesen har mange krav som de må øve på og derfor er det ikke så ofte industrivernet blir invitert med, det er faktisk flere år siden forrige varmdykkøvelse sammen. Toft sier han setter stor pris på at brannvesenet inviterer industrivernet med.
– Dersom industrivernet skal være med på øvelse utenfor verftet må det være i nærhet til egen bedrift for å opprettholde egen beredskap, sier Toft.
Samarbeid gir større utholdenhet
Avdelingsleder for beredskap i Stord brann og redning Frode Lillerud forteller at et samarbeid med Aker Solutions har høy prioritet hos brannvesenet.
– Å samarbeide med industrivernet til en så stor bedrift som Aker Solutions, er absolutt en prioritet for oss. Først og fremst fordi veldig mye av risikoen i kommunen finner hos nettopp industrien, og et godt samarbeid gjør at vi kan håndtere denne risikoen bedre sammen. Derfor er samøvelser viktig. Vi må kjenne hverandre i «fredstid» for enklere å uføre jobben sammen når en uønsket hendelse oppstår, sier Lillerud.
Lillerud arrangerte den varme røykdykkerøvelsen 4. november, sammen med Aker Solutions industrivern.
– Ut over felles risikohåndtering, gir et samarbeid oss generelt en større utholdenhet ved langvarige hendelser. Med andre ord når hendelser krever mannskaper over en lengre tidsperiode, vet vi at vi har en kompetent og «fremoverlent» samarbeidspartner som ofte raskt tilbyr seg å bidra.
Stord brann og redning skal også ivareta restberedskap for å kunne håndtere samtidige hendelser, og da blir nettopp mannskap raskt en begrensning, sier Lillerud.
– Med tanke på type øvelser, så er vi rett som det er invitert til verftet på ulik befaring når det gjelder endring i deres risikobilde. Vi får tilbud om å delta på industrivernet sine øvelser og verftet stiller fasiliteter tilgjengelig for våre egne øvelser. En kombinasjon av dette er svært verdifullt for oss. At vi i Stord brann og redning i tillegg inviterer til samøvelser oss to parter imellom, er absolutt på sin plass. Vi mener at vårt felles samarbeid og øvelser bare har positive effekter for begge parter. Industrivernet er godt utstyrt og har mye kompetanse. Spesielt på industrirelatert risiko som er en risiko de håndterer daglig, sier Lillerud.
Avhengige av hverandre
– Vi må ha et godt samarbeid med kommunalt brannvesen da vi har store offshore-relaterte prosjekter på verftet og dersom en uønsket hendelse oppstår trenger vi brannvesenets bistand, sier Toft.
Han understreker at brannvesenet trenger industrivernet dersom de skal gjøre en jobb på arbeidsplassen hans.
– Kommunalt brannvesen og andre nødetater er avhengig av industrivernet dersom de skal håndtere en nødsituasjon på verftet på en god måte. Det er et stort område med mye byggeaktiviteter, og det er store komplekse oljeinstallasjoner som det er vanskelig for nødetater å forholde seg til. Vi har i dag flere installasjoner i byggefaser og det er svært krevende for folk som er ukjente å ta seg frem i disse. Derfor er samøving spesielt verdifullt, mener Toft.