I fullskalaøvelsen Øvelse Nord settes søkelys på samvirke mellom aktørene – å spille hverandre gode gjennom tydelig kommunikasjon, felles situasjonsforståelse og teamarbeid. I 2025 fikk både nødetatene, kommune, fylkeskommune, sivilforsvaret og flere andre beredskapsaktører øvd håndtering av en større terroraksjon i Bodø.

Arrangerer årlig øvelse for bedre sikkerhet i nord

I april ble Øvelse Nord gjennomført for 30. år på rad. I tillegg til en fullskala samvirkeøvelse, ble det arrangert flere fagseminarer ved Nord universitet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentenes holdninger.

Øvelse Nord

Øvelse Nord arrangeres hvert år over tre dager med fagseminarer og en fullskala samvirkeøvelse. Årets øvelse ble arrangert 28.–30. april for 30. gang. Det er aktører innen beredskap og sikkerhet, sammen med Nord universitet, som trener på håndtering av store hendelser og kriser.

Øvelsen er Nordens største sivile fastlandsøvelse, og er den største i Europa av denne typen i regi av et universitet.

Under øvelsen samarbeider Nord universitet med en rekke instanser som politi, brann, sykehus og legevakt, Hovedredningssentralen, Kystvakten, Heimevernet, kommuner, fylkeskommunen og frivillige organisasjoner.

I tillegg deltar flere hundre studenter på bachelor- og masternivå i øvelsen.

Kilde: Nord Universitet

Noen av disse fagseminarene var Totalforsvarsforum, Statsforvalterforum og Kampen om sannheten. Sikkerhetsforum Nord var også et av de 18 fagseminarer, hvor Nord universitet var vertskap for noen av Norges fremste eksperter på sikkerhets- og forsvarspolitikk.

Bakteppet var en spent verdensorden hvor nordområdene har en sentral strategisk betydning. Engasjementet fra publikum og foredragsholderne understrekte interessen for denne tematikken.

 

Flere utfordringer i nord

I åpningstalen beskrev nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, Gjert Lage Dyndal, hvordan Norge befinner seg i en mer ustabil verden. Det er krig på det europeiske kontinentet, stor ustabilitet i Midtøsten og det kan bli mulig endring av Russlands militære tilstedeværelse i nord i tilfelle våpenhvile i Ukraina. Samtidig understrekte Dyndal at vestlige allierte viser større interesse for Arktis. Det er bra for vår sikkerhet, mente han.

Nordområdene har blitt omtalt som Norges viktigste «strategiske satsingsområde», «utenrikspolitisk interesseområde» og «strategisk ansvarsområde» av påfølgende regjeringer siden 2005. Geopolitiske utviklinger, inkludert stormaktenes interesser og stormaktsrivalisering, påvirker beredskap, motstandskraft og tillit i befolkningen i regionen og er derfor av stor betydning for norsk stats- og samfunnssikkerhet.

Dette legger et ansvar på Nord universitet, som produsent av kunnskap for å gjøre samfunnet rustet til å møte disse utfordringene i samarbeid med våre omgivelser og andre forskningsmiljøer.

 

Usikker tid for Norge

Rektor ved Nord Universitet Hanne Solheim Hansen, Maria Strandås og Erlend Hagenes under Øvelse Nord 2025. Erlend Hagenes har hovedansvar for fagdagene under arrangementet.

Russlands fullskalakrig mot Ukraina har bidratt til at verden igjen er delt inn i geopolitiske og ideologiske blokker, og denne utviklingen har blitt forsterket av Donald Trumps andre presidentperiode i USA. Under Sikkerhetsforum Nord ble det sådd tvil om hvorvidt USA vil komme oss til unnsetning dersom vi skulle stå ovenfor en type angrep som er «for lite for NATOs artikkel 5, men for stort for Norge», som Tormod Heier, professor på Forsvarets høgskole, beskrev.

Tvil knyttet til amerikansk vilje til å ivareta europeisk sikkerhet er særdeles uheldig for et lite, allianseavhengig land som Norge, som befinner seg i en geografisk utsatt posisjon. Spesielt sett i lys av at Russland har blitt en mer uforutsigbar nabo for Norge og har stemplet oss som et «uvennlig land». Politiets sikkerhetstjeneste (PST) understreker at de som utformer hovedlinjene i Norges nordområde-politikk – inkludert politikere, departementer, næringsliv, akademia og sivilsamfunn – er sårbare mål for russisk etterretning og påvirkningsoperasjoner.

 

Kunnskap og tillit

Trusler mot demokratiske institusjoner og liberale verdier utføres ofte som hybride trusler eller hybrid krigføring. Dette inkluderer desinformasjon, påvirkningskampanjer, oppkjøp av eller sabotasje mot industri og infrastruktur, samt støtte til antidemokratiske strømninger. Norge befinner seg dermed i en mer farlig og ustabil verden.

Forsvaret av Norge bygger på Totalforsvarskonseptet som beskriver hvordan støtte og samarbeid mellom sivile og militære ressurser gjør det mulig for Norge å håndtere og stå imot trusler mot samfunn og staten. Kunnskap og tillit i befolkningen er helt sentralt for å bygge beredskap og motstandskraft i møte med disse utfordringene.

 

Beredskapsøvelser og fagdager er sentrale

Samfunnssikkerhet er definert som ett av fire hovedsatsingsområder for Nord universitet. I dette ligger en erkjennelse av vårt fundamentale behov for kunnskap om hvordan internasjonale forhold påvirker vår sikkerhet og våre samfunn. Her har Nord universitet et særlig ansvar i Bodø-regionen og denne kunnskapsproduksjonen må universitetet styrke og fremme.

Øvelse Nords fullskala samvirkeøvelse bidrar til å konsolidere denne satsingen i samarbeid med nasjonale og lokale sikkerhet- og beredskapsaktører. I fullskalaøvelsen settes søkelys på samvirke mellom aktørene – å spille hverandre gode gjennom tydelig kommunikasjon, felles situasjonsforståelse og teamarbeid. I 2025 fikk både nødetatene, kommune, fylkeskommune, sivilforsvaret og flere andre beredskapsaktører øvd håndtering av en større terroraksjon i Bodø. Deltakelse av flere hundre studenter gjør øvelsen til en viktig pedagogisk arena for fremtidens beredskapspersonell.

Vil du skrive for oss?

Sikkerhet og beredskap tar imot både kommentarer (kortere meningsytringer om konkrete saker, temaer eller problemstillinger) og fagartikler (kronikk og analyser fra fagpersoner, med større krav til forfatterens bakgrunn og kunnskap).

Send oss gjerne en e-post: sikkerhet@nso.no

Her spiller også fagdagene, som stimulerer nettverksbygging og kunnskapsformidling en helt sentral rolle for Nord universitets samfunnsoppdrag.

 

Langsiktig sikkerhetsperspektiv

I sin åpningstale advarte Dyndal mot å låse oss for mye i de scenarioene vi står i nå. Vi må tenke framover og ha et langsiktig perspektiv på sikkerhet, trusler og utfordringer. Det er et viktig budskap, ikke bare for Forsvaret, men også for norske universitets- og forskningsmiljøer.

Det er lite som tyder på at verden vil være et fredeligere sted til neste år. Desto viktigere blir samvirkeøvelsen og å opprettholde dialogen rundt utfordringer og trusler mot norsk stats- og samfunnssikkerhet gjennom Øvelse Nord.

Vi håper å se deg på Nord universitet, campus Bodø i uke 17 til neste år!

Powered by Labrador CMS