Industrivernkonferansen 2023

Røykdykker Adam Berk og Sjef HMS og systemdrift Marit Heggelund Jensen fra Norsk Kylling AS delte erfaringene sine under Industrivernkonferansen 2023.
Røykdykker Adam Berk og Sjef HMS og systemdrift Marit Heggelund Jensen fra Norsk Kylling AS delte erfaringene sine under Industrivernkonferansen 2023.

Snarrådig innsats reddet kollega

Industrivernet ved Norsk Kylling AS reddet trolig livet til en kollega som ble utsatt for en alvorlig klemskade.

Publisert

Sjef HMS og systemdrift, Marit Heggelund Jensen, og røykdykker og innsatspersonell Adam Berk holdt et gripende innlegg under Industrivernkonferansen 2023.

– Hendelsen skjedde på slutten av dagen rett før produksjonsslutt september 2022. Da fikk vi melding om at en ansatt hadde klemt fast armen i maskin som bruker for utbeining av kjøtt, sa Jensen.

Berk i industrivernet var en av de første på stedet.

– Det var voldsomt med blod på gulvet og litt kaotisk. Vi tenkte: Hva skjer nå? Vi så at armen hang veldig unormalt og skjønte med én gang at det var alvorlig, sa Berk.

Han forteller at industrivernet improviserte en turniké (en årepresse som brukes til avsnøring av blodforsyningen til et lem, red.anm.) ved å bruke en plastpose som brukes i produksjonen i tillegg til å stramme med belte.

– Vi skjønte at det var viktig å få stanset blodtilførselen til armen slik at vedkommende ikke skulle blø i hjel, sa Berk.

Jensen forteller at beredskapsteamet (redningsstaben, red.anm.) ble tilkalt og at de varslet i henhold til planer og prøvde så godt de kunne å følge opp pårørende og de andre ansatte.

– Kun kort tid etter ulykken skrev media om hendelsen. Hos oss er det mange som er i familie og som har tette relasjoner, så det var viktig for oss å følge opp disse på en god måte, sa Jensen.

Utfallet endte heldigvis godt, og den raske håndteringen og innsatsen til industrivernet reddet trolig livet til den ansatte.

– Beredskapsplanen blir så god som vi gjør den til. Øv, sørg for at alle kjenner planen og er trygge i sine roller. Gå gjennom selve beredskapshåndteringen i etterkant og gjør tilpasninger. Et beredskapsteam bør ikke være statisk, involver de personene som er aktuelle ut fra hvilken problemstilling man står overfor, oppfordret Jensen og Berk.

 

Powered by Labrador CMS