
Gledelig at justiskomiteen er enige om Totalberedskapsmeldingen
Mai har vært en hektisk måned med tanke på totalberedskap og sikkerhet. Totalberedskapsmeldingen er behandlet i Stortinget, og i tillegg er det kommet en Nasjonal sikkerhetsstrategi.
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens holdninger.
Flere saker om totalberedskap
-
– Næringslivet må lage sjekklister
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil at norsk næringsliv skal lage sjekklister som skal hjelpe virksomhetene til å bli sikrere. Hun ber virksomhetene om å finne ut hvor de er sårbare og sette i gang tiltak for å tette sikkerhetshullene.
-
– Vi må aldri slutte å gjøre enda litt til
Nærhet og lokalkunnskap er avgjørende for en god beredskap, mener justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.
-
– Industrien må holde forsvaret i gang
Industrivernets bidrag med egenberedskap ved hendelser blir viktigere.
Starten av mai har vært hektisk med tanke på totalberedskap og sikkerhet. Totalberedskapsmeldingen, som kom i januar, har vært behandlet i justiskomiteen, og komiteens innstilling ble debattert i Stortinget 6. mai.
Det gledelige er at justiskomiteen er enige om de store linjene i meldingen. Dette gjelder blant annet styrking av Sivilforsvaret, behov for deknings- og beskyttelsesrom, styrking av kommunenes beredskapsansvar og behov for beredskapsråd på alle nivå, næringslivets rolle og frivillighetens betydning i totalforsvarssammenheng.
Det som var synd, om enn ikke uventet, er at det ikke følger noen økonomiske forpliktelser eller garantier på samme måte som langtidsplanen for forsvarssektoren «Forsvarsløftet – for Norges trygghet» (2025–2036) fikk.
Under debatten ble det fremhevet behovet for langtidsplaner for sivil beredskap, for politiet og for helsevesenet.
Utfordring med sektorprinsippet
Norsk TotalforsvarsForum (NTF) registrerer at debatten rundt totalberedskap engasjerer politikerne, men det er lite konkrete lovnader eller økonomiske forpliktelser som kommer fram. At frivilligheten trekkes fram, og da både mot spesifikke organisasjoner OG frivilligheten generelt, er positivt. Her signaliseres det også at den økonomiske støtten til frivilligheten må økes.
Utfordringen med sektorprinsippet ble debattert og viktigheten av tverrsektoriell prioritering og informasjonsflyt ble tydeliggjort. Her nevnes også behovet for tettere samarbeid mellom kommunene. Kanskje verdt å merke seg når nødetatene, så som brann- og redning, vurderer sin kapasitet og organisering ved kriser og krig?
Matvareberedskap og økning av selvforsyningsgraden er tatt opp. Dette finner NTF gledelig, da vi lenge har vært opptatt av både dette og forsyningssikkerhet.
Bred politisk enighet
Sivilforsvarets roller og styrking har vunnet fram, selv om det nevnes både lengre øvingstid og raskere etablering. I tillegg er det bred politisk enighet om at det må utarbeides en plan for hvordan eksisterende infrastruktur kan benyttes som mulige tilfluktsrom. Dette var et forslag fra Rødt som fikk støtte fra et bredt storting.
Det ble hevdet fra Stortingets talerstol at en svakhet med meldingen er at behovet for forebygging er undervurdert. Dette støtter NTF. Vi mener informasjon og kompetanseheving rundt totalberedskapen er forbyggende og med på å heve nivået og styrke beredskapsevnen. NTF vil derfor fortsette med sitt søkelys på nettopp dette.
Vil fortsette å være «vaktbikkje»
Oppsummert må NTF si seg fornøyd med at det generelt er stor enighet om hovedtrekkene i innstillingen fra justiskomitéen, selv om det ikke følger økonomiske forpliktelser med innstillingen.
NTF vil følge opp innstillingen og innspill fra Stortinget med tanke på opplysning, kompetanse og forebygging. Vi vil fortsette å være en vaktbikkje.
Desinformasjon og skjult påvirkning
Frigjøringsdagen 8. mai ble også dagen for offentliggjøring av Nasjonal sikkerhetsstrategi fra statsministerens kontor.
Det er tre strategiske hovedprioriteringer som tas opp:
- Rask styrking av forsvarsevnen
- Gjøre samfunnet mer motstandsdyktig
- Styrke vår økonomiske sikkerhet.
NTF vil følge opp og ha størst oppmerksomhet på hvordan samfunnet kan gjøres mer motstandsdyktig. Her merker vi oss et viktig punkt om å kommunisere og forstå alvoret i situasjonen, noe som nettopp er hensikten med våre konferanser og utadrettede aktiviteter. Dette ivaretar også behovet for å forstå grunnlaget for beskyttelse av kritisk infrastruktur, herunder matvareberedskap og trygg mat- og vannforsyning.
Fokus på desinformasjon og skjult påvirkning er viktig for å sikre demokratiet. Også her har NTF hatt, og vil fortsatt ha, fokus.
Strategien er sagt skal ligge til grunn for videre arbeid i departementene, både for overordnede prioriteringer, konkrete tiltak og politikkutvikling. NTF merker seg dette og vil følge nøye med på oppfølgingen.
Aktiv informasjonsspredning
Både innstillingen om totalberedskapsmeldingen og den nasjonale sikkerhetsstrategien er helt i tråd med NTF sin strategi og formål. NTF vil derfor framover følge opp de viktige områdene som er belyst og på vår forebyggende måte gjennom aktiv informasjonsspredning.
Gjennom dette skaper vi trygge og robuste samfunn.
Kommentaren er først publisert i Norsk TotalforsvarsForums nyhetsbrev. Kommentaren er gjengitt med tillatelse.